İslami hat sanatlarının en önemli faaliyet alanlarından birini, Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere dini ve ilmi kitapların istinsahı teşkil etmiştir. Dinin ve onun vazgeçilmezi olan ilmin yaygınlaşması için te’lif sahasında yaşanan gelişmeye bağlı olarak gelişen hat sanatının tekemmül evrelerini de bu kitaplardan takip edebilmek mümkündür.
Türk hattatları da bu hususta bir hayli gayret göstermişler ve bilhassa hatt-ı nesih ile muhtelif dini ve ilmi kitap istinsah eylemişlerdir. Hatta bazı hattatlar sadece bu nev’i asarın tahririnde uzmanlaşmış ve ma’işetlerini sadece bu işten çıkarmışlardır. Bunların miktarı azımsanamayacak kadar çok olduğu gibi, aralarında kudretli hattatlar dahi bulunmaktadır.
Ancak sülüs, celi sülüs ve ta’lik gibi abidevi ve göz önünde bulunan hat aklamının gölgesinde kalmış olduğundan, sanat ortamlarında fazla itibar edilmemiş olan bu sahada ibraz-ı maharet eylemiş olan Türk hattatlarının tercüme-i hallerine da’ir ma’lumatımız sınırlı kalmıştır. İşte bu nedenle sanatlarını Kur’an-ı Kerim ve diğer kitapların istinsahına hasreden hattatlar için ayrı bir fasıl açarak, bulabildiklerimizi neşretmeği muvafık gördük.

Kur’an-ı Kerim Hattatları
Eğrikapılı Mehmed Rasim Efendi
Hasan Rıza Efendi
Safranbolulu Mehmed Şevki Efendi
Şekerzade Seyyid Mehmed Efendi
Türk hat sanatından Kur’an-ı Kerim ve sa’ir eserlerin fotoğrafları için tıklayınırz