
İlk yazı derslerini Sultan Selîm Mektebi’nde okuduğu eyyâmda, mektebin hüsn-i hat mu’allimi Osman Nûrî Efendi’den almış olan Hulûsî Yazgan, hüsn-i hattaki fevkalade kabiliyeti nedeniyle hocası tarafından evvelâ Muhsinzâde Abdullah Bey ve bilâhare Çarşambalı Ârif Bey’e götürülmüş ve onlardan aklâm-ı sitte ve celî sülüs dersleri almıştır. Ancak diğer bâbda beyân edildiği üzere, ta’lik hocası Sâmî Efendi‘nin tavsiyesi üzerine bu kalemde tekemmül etmeye sarf-ı gayret göstermişse de, aklâm-ı sitteyi de ihmâl etmemiştir.
Her ne kadar bu aklâmda, hatt-ı ta’likte olduğu kadar fazla eser vermemişse de, Sultan Selîm Cami hazîresindeki, Sultan Abdülmecîd‘in küçük yaşta vefât eden çocukları için inşâ ettirdiği, ancak beklenmedik ölümü ile kendisine de olan medfen türbenin kapısı üzerindeki mermere mahkûk “Cennâti ‘Adnin Miftâh Lehümü’l-ebvâb” âyeti ile mezkûr camideki levhâ ve Eyüp Sultan Türbesi’ndeki H. 1335/M. 1916 tarihli “Aman Yâ Hazret-i Muhammed” yazılı levhâ(Env. no: 65) celî sülüsteki mahâretine fazlasıyla delâlet etmektedir.
Hulûsî Yazgan’ın Tüm Eserlerini Görmek İçin Tıklayın
Kaynakça
Son Hattatlar, s. 557; Türk Hattatları, s. 252; Meşhur Hattatlar, s. 306-310; Son Devir Osmanlı Uleması, III, s. 206; Hat Sanatı Tarihi, s. 182.