Fişekçi esnafından Abdülfettâhzâde Mehmed Efendi’nin oğlu olarak H. 1215/M. 1800-1801 senesinde Konya’da doğdu. Bu münâsebetle Fişekçizâde Ahmed Rüşdî Efendi ismiyle tanınırdı. Sıbyân mektebini ikmâl ettikten sonra hıfzını da tamamladı. Konya Müftîsi İsâ Efendi’nin ders halkasına dâhil olarak, nice zaman taht-ı tedrîsinde altında bulundu.
İcâzetini aldıktan sonra Şems-i Tebrîzî Mahallesi’ndeki sıbyân mektebine mu’allim olup hayli müddet görev yapan Fişekçizâde Ahmed Rüşdî Efendi’nin bu hâl üzere iken R. 1304/M. 1888-1889 senesinde vefât ettiği bilinmekteyse de, medfeni tesbit edilememiştir. Dînî konularda ma’lûmât sahibi ve şi’irde de terbiyyesinin tam idiği mervîdir.
Hüsn-i hattı kimden meşkettiği tesbit edilemeyen Fişekçizâde Ahmed Rüşdî Efendi’nin, dest-i hattıyla bir Kur‘ân-ı Kerîm’i mükemmel sûretde tezhîb ederek Kapı Cami’ne vakfeylediği menkûldür. H. 1288/M. 1871 senesinde yazdığı risâle mecmu’ası da Konya İl Halk Kütübhânesi’nde bulunan hattatın, neşretmiş olduğumuz tekke levhası, orta karar mahallî hattatlardan olduğuna işâret etmektedir.
Kaynakça
Hattatlar Armağanı, 1, s. 26.
İsmail Orman, 27 mart 2018