Mehmed nâmında bir zâtın oğlu olarak İstanbul’da doğmuş olan Anber Mustafa Ağa, sıbyân mektebini ikmâl eyledikten sonra Enderûn-ı Hümâyûn Mektebi’ne alınmış, buradaki eğitimi esnâsında özellikle hüsn-i hat ve musıkî sahasında sivrilmiştir.
Belgrâdî Mehmed Efendi’den mücâz olduğu sülüs ve nesihteki mahâretine istinâden bir müddet sarayda meşk hocalığı yapmış olan Anber Mustafa Ağa, bilâhare rikabdâr-ı şehriyârî olmuşsa da, Köprülü Mehmed Paşa’ya karşı olan muhâlefeti nedeniyle H. 1067/M. 1657 senesinde kapıcıbaşılık verilerek çerâğ edilmiştir.
Devhatü’l-küttâb’da, evâhir-i hâlinde yeniden saray kâtibleri arasına katıldığı ve mu‘allimlik hizmetinde istihdâm edildiği kaydedilen Anber Mustafa Ağa, bu hâl üzere iken H. 1095/M. 1684 senesinde vefât etmiştir. Himmetzâde Abdî Efendi irtihâline şu mısra‘ı tarih düşmüştür:
Bu dükkân içinde kalmadı nişânı Anber’in
Hattatlığının yanında bestekârlığı ile de ma’rûf olan Anber Mustafa Ağa’nın, bazı güfte mecmu‘alarında besteleri bulunmaktaysa da, yazısına tesadüf edilememiştir.
Kaynakça
Devhatü’l-küttâb, s. 83-84; Tuhfe-i Hattâtîn, s. 538; Sicill-i Osmânî, IV, s. 395; Türk Musıkisi Antolojisi, I, ss. 41, 77-78.
İsmail Orman, 7 ekim 2016