Manisalı bir şekercinin oğlu olduğundan âsârına “Şekerzâde” ismiyle ketebe koyan Seyyid mehmed Efendi, İstanbul’daki medrese eğitimi esnâsında İbrahim Kırımî’den aklâm-ı sitte meşketmiş, bilâhare tekemmül için Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den sülüs ve nesih yazılarını yeni baştan yazarak icâzetine nâ’il olduktan sonra eslâfın eserlerini tahkik ile bilhassa hatt-ı nesihte mahâret göstererek, kısa zamanda emsâlleri arasında sivrilmiş ve zamanın sanat çevrelerinde büyük takdir ve alaka görmeye başlamıştır.
Kendisi de hattat olan Sultan Ahmed Hân-ı Sâlis’in iltifâtına da nâ’il olarak Şeyh Hamdullah’ın Ravza-i Mutahhara’ya hediye ettiği Kur’an-ı Kerîm’i istinsâh etmekle görevlendirilmiş ve bunun karşılığında Bostancı Ocağı’nın hat mu’allimliğine tayin edilmiştir. 1753 yılının Mart ayındaki vefâtına kadar bu görevi sürdüren Mehmed Efendi, burada ve hanesinde nice hattata yazı ta’lim etmiştir.
Şeyh Hamdullah’ın civârına defnedilmiş olduğu bilinmekle beraber bugün mezarı mevcut bulunmayan Şekerzade Seyyid Mehmed Efendi’nin mufassal terceme-i halini öğrenmek ve eserlerini görmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz
Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi
İsmail Orman
9 nisan 2016