Son devir Osmanlı hat san’atının önde gelen simalarından biri olan Çarşambalı Ârif Bey, senelerce görev yapmış olduğu Mâliye Nezâreti Mektûbî Kalemi’nde mukabelecilik hizmetinde iken H. 1310/M. 1892 yılında vefât etmiştir. Son derece dindâr ve mahcup bir zât olduğu, altmış yaşında olduğu halde biri ihtirâmen ayağa kalksa yüzünün kızardığı mervî olup tevâzu’u yanında, muhiblerinin sitâyişle yâd ettiği latîfeciliği de meşhurdu.
Bilhassa sülüs ve nesihte son derece mâhir olan Çarşambalı Ârif Bey’in bu aklâmı Mustafa Râkım Efendi’nin yetiştirmelerinden olan Mehmed Hâşim Efendi‘den meşkettiği kabul edilmektedir. Nitekim eserlerinin üslûbu da, daha ziyâde Mustafa Râkım Efendi’nin izinden gittiğine işâret etmektedir. Özellikle istif ve terkîbde son derece büyük mahâret ibrâz eylemiş Çarşambalı Ârif Bey, hatt-ı müsennâda dahi büyük bir üstâd idi. Hatta yazıları içinde öyleleri vardır ki, “el ile yazıldığına insan kâni’ olamaz”.
Hüsn-i hatta dâ’ir engin bir bilgisi bulunmakla birlikte, hattatlığı meslek ittihâz etmeyip me’muriyette müstahdem kalmayı tercih eylemiş olması nedeniyle çok yazı yazamamış ve kabiliyeti nisbetinde iktidâr gösterememiş olan Çarşambalı Ârif Bey’in mufassal terceme-i hali ile eserlerini incelemek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz: